Pages

kata aluan

Bismillah photo besmellah.gif

hadis

Sabda Rasulullah (SAW) "satu masa akan sampai kepada manusia di mana tidak ada apa lagi yang berguna tinggal, kecuali Dinar(Emas) dan Dirham(Perak).

Followers

03 May 2009

Cara-Cara Membuat Pelaburan Emas

Pelaburan mas ni adalah pelaburan yang amat menguntungkan..dari satu segi, kita dapat lihat betapa wang kita kadang2 tak bernilai dari segi penggunaannya..apa sebab ada yang mengatakan begini..kerana cuba kita banyangkan wang 10k pada 10 tahun lepas dan 10k pada tahun sekarang..10 tahun lepas cukup bagi sesetengah orang untuk membuat pinjaman peribadi 10k tapi sekarang paling kurang majoriti orang akan buat pinjaman peribadi 15k hingga 20k minimum pinjaman..kerana apa??kerana nilai wang sekarang rendah..
Pelaburan mas ada 2 bentuk iaitu bentuk fizikal dan non-fizikal..aku lebih prefer kepada bentuk fizikal sebab dia lebih menguntungkan..dekat sini aku sebutkan beberapa cara2 dalam pelaburan mas yang dapat aku sebutkan kat sini :

Cara 1 (Beli Emas - Jual Emas)
Cara ni bagi aku lebih kepada cara untuk dapatkan keuntungan mudah..tapi untuk beli mas tu kita kena tengok kepada spread % mas tu..maksud aku beza harga jualan dan belian mas tu..spread ni boleh tangok kat harga jualan dan belian semasa samada kat website mas tu atau tanya pada agent yang jual mas tu..orang yang selalu main cara ni dia akan beli emas time betul2 rendah macam minggu ni dan dia akan tunggu hingga harga mas melambung tinggi..kemudian dia akan jual emas tu balik dan dia akan dapat untung..cara ni bagi aku lebih kepada jangka pendek..

Cara 2 (Beli Emas A - Gadai arrahnu - Beli emas B)
Cara ni lebih kepada simpanan mas..sebab kita akan dapat 2 mas di hujungnya..sapa2 yang nak buat cara ni dia kena fikirkan cara untuk dia tebus balik mas tu..ada yang guna duit gaji dan ada yang guna duit OD dan lain2 lagi..lebih baik gadai mas time harga mas jatuh sebab kita tidak perlu membayar jumlah upah simpan yang tinggi..upah simpan ni adalah upah yang dikenakan oleh pihak arrahnu bermula dari kita menggadai mas tu..selalunya perjanjian dalam 6 bulan sekali..kalau tak mampu untuk menebus balik emas tu dalam masa 6 bulan kita boleh membayar kadar upah simpannya saja dan kita boleh lanjutkan tempoh perjanjian untuk 6 bulan lagi..dengan cara ni kita akan dapat emas kita balik dan mendapat emas baru..

Cara 3 (Beli Emas A - Gadai Emas A - Beli Emas B - Jual Emas B)
Cara ni bagi aku adalah gabungan dari cara 1 dan 2..selalunya pembeli cara ni akan mengumpul emas mengikut cara 2 dan kemudian bila dah banyak mas tu baru dia akan buat cara 1..maksudnya dia akan beli kumpul dan akan jual emas yang dia kumpul tu kecuali emas yang akan menjadi modal untuk digadaikan..ini membolehkan dia mengumpul emas semula dan mengulangi apa yang dibuat awal2 tadi..

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Peringatan

Pihak semezer group tidak akan bertanggungjwab di atas sebarang yang tak baik yang diambil di dalam post2 yang ada di laman ini...tq.