Pages

kata aluan

Bismillah photo besmellah.gif

hadis

Sabda Rasulullah (SAW) "satu masa akan sampai kepada manusia di mana tidak ada apa lagi yang berguna tinggal, kecuali Dinar(Emas) dan Dirham(Perak).

Followers

08 May 2009

macamana nak memaksimumkan ASB dengan OD

salam..
untuk mulakan tajuk ni aku saja nak pesan ni hanyalah salah satu cara untuk memaksimumkan ASB dengan OD ni..mesti ada yang pelik kalu aku kata mesti amik semaksimum mungkin loan ASB ni bergantung pada calculation kita..lepas aku cakap ni mesti dah terbuka mind sket..hehe..pa2 pun enjoy..hehe..

ramuannya:
kita perlu ada OD dulu untuk buat loan ASB..kalu yang dah ada loan ASB, boleh la apply OD guna saving yang ada atau buat PL untuk apply OD..salah caranya untuk bayar loan ASB guna duit gaji..koz semua tu adalah liabiliti kita untuk setahun..la ni dah ada OD, so kita bayar bulanan loan ASB tu guna OD kita..loan ASB ni selalunya bukan potongan gaji..dia akan potong guna akaun bank..la ni aku cita bank MBB..loan ASB pun MBB gak..cuma masuk duit dalam cash deposit ja..ok..dia selalunya akan tolak pada awal bulan iaitu 1 hb setiap bulan..so masukkan duit OD dalam akaun yang nak dipotong ke ASB loan tadi..setiap bulan kita buat cam tu..jadi int untuk OD pun kurang sikit nak dibandingkan dengan kalu kita bawak semua kuar terus..maksud aku, kalu kita bawak semua sekali bayaran yang nak dibayar untuk setahun..contoh: untuk loan ASB 100k ada dalam 558 sebulan..kalu nak bawak kuar dalam 558 x 12 bulan terus akan membuatkan int OD kita banyak..so kita kuarkan untuk sebulan ja..jadi int OD tu kurang sikit..kira kurang la kalu nak dibandingkan dengan jumlah dividen yang kita akan dapat untuk 100k tu hujung tahun..so bila dah dapat dividen nanti tolak semua yang kita bayar untuk loan ASB setahun tu..yang lebih dari tolak jumlah tu masukkan dalam ASB balik..tak pun nak guna pun tak pa..ikut la yang tu..sendir punya hal..hehe..

3 comments:

Anonymous said...

salam bro..nak tanya..apekah itu OD..?

semezer said...

salam bro..OD tu Overdraft..maksud paling senang paham macam kredit card..OD ASB,kita cagar ASB kita untuk dapat 90% duit pinjaman dari bank..tapi dividen ASB still berjalan macam biasa..harap menjawab

kuncir84 said...

Salam bro..mcmna nak watod ni? Nmpak menarik..p xfhm sangt g..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan

Pihak semezer group tidak akan bertanggungjwab di atas sebarang yang tak baik yang diambil di dalam post2 yang ada di laman ini...tq.