Pages

kata aluan

Bismillah photo besmellah.gif

hadis

Sabda Rasulullah (SAW) "satu masa akan sampai kepada manusia di mana tidak ada apa lagi yang berguna tinggal, kecuali Dinar(Emas) dan Dirham(Perak).

Followers

20 May 2009

Sapa Pengeluar Emas Terbesar Dunia

Kita dok beli ja mas2 ni..jom kita tengok sapa yang pengeluar mas di dunia ni..kita bahagi 2..satu pengeluar yang besar n satu gi pengeluar kecil-kecilan..hehe..tu bagi bahasa mudah..tak paham tak tau la..hehe..

Ranking Senarai Pengeluar Emas Terbesar di Abad ni..

Pertama : China..dia kuarkan sebanyak 260 tan ikut rekod pengeluaran dia la..banyak kan?kira2 7% peningkatan sejak 2007..n 59% sejak 2001..banyak tu bai..hehe..
Kedua : Afrika Selatan..dia ni dah jatuh dari tangga pertama ke tangga kedua..kena belasah ngan China..banyak2 produk China yang selekeh pun leh menang dok tangga pertama..huhu..so sama2 la beli enset China lak lepas ni..estimated tan yang dia kuarkan dalam 250 tan..
Ketiga : negara Uncle Sam..USA..yang ni bawakl kuar mas dalam 230 tan..tak mau sembang banyak pasai amerika ni..naik meluat..huhu..tui...
Keempat : Australia dengan pengeluaran sebanyak 225 tan mas dunia..
Kelima : Peru dengan pengeluaran 175 tan untuk tahun 2008 ja..
Keenam, Ketujuh, Kelapan : Rusia, Kanada, Indonesia..

Malaysia dok tang mana???..hehe..tapi aku bangga jadi collector mas malaysia..hehe..

ni secara bergambar aku boh kat sini..

2 comments:

cdanhash said...

nombor 9 dok kat jitra kot....

semezer said...

puchong dlu la..jitra lombong mas tak jumpa gi..hehe..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan

Pihak semezer group tidak akan bertanggungjwab di atas sebarang yang tak baik yang diambil di dalam post2 yang ada di laman ini...tq.